ISMERTETŐ

A MEZŐGAZDASÁGI HAGYOMÁNYOK GYŰJTEMÉNYE

Történet

Ahogy az első szerelemnek, úgy az első tárgynak is különleges története van. Idősebb pálinkafőzető gazdának több pálinkája főtt, mint amennyit várt, amennyi pénze volt. A számla teljes kiegyenlítésére felajánlott egy régi szecskavágót, amit elhozott a főzdébe. Az üzlet megköttetett, a szellem kiszabadult a palackból. A főzde tornácán árválkodott a masina, amit minden betérő látott és általában véleményezett is. Szó szót követett és egyre több főzető látott üzletet abban, hogy minden ócska eszközt eladjon nekem. Kezdetben szelektálás nélkül minden gyűlt az udvarban, majd egy idő után tudatossá vált a gyűjtés és a keresés. Letisztult a cél is: a tárgyi néprajzon belül mezőgazdasággal kapcsolatos eszközök, tárgyak. A keresést kirándulásokkal kötöttem össze, így sok régiségkereskedővel kerültem kapcsolatba itthon is, Erdélyben is. Rendszeres látogatója lettem internetes aukciós portáloknak és néprajzi árveréseken is egyre többször vettem részt. A beszerezhetetlennek tűnő tárgyakra hirdetéseket adtam fel, több-kevesebb sikerrel. A gyűjtemény 1/3-át közvetlenül a gazdáktól, 2/3-át műgyűjtőktől, viszonteladóktól, kereskedőktől vásároltam meg. Egyes darabokat ajándékba, letétbe kaptam.

A gyűjtemény gyarapításánál Dr. Bátky Zsigmond Útmutató néprajzi múzeumok szervezésére című könyve, korabeli gépgyárak, kereskedők – Kühne Ede Gazdasági Gépgyára, Fleischer és Társa Gépgyára, Weis Manfréd Acél és Fémművei Rt., Sack Rudolf, Bárdos és Brachfeld, Hubert Fülöp és Társa – katalógusai, árjegyzékei, valamint korabeli folyóiratok, évkönyvek, mint a Néprajzi értesítő voltak segítségemre.

A gyűjtés kezdetétől folyamatos a leltározás, fotózás, így a gyűjtemény gyarapodása napi pontossággal követhető. Az új eszközök fellelt állapota miatt a restaurálás folyamatos munkát ad. Ehhez szakértő restaurátort alkalmazok, és szakirodalmi kutatásokat végzek.

A kiállítás

A gyűjtemény gerincét az Okos Gépek – Találékony Emberek című állandó kiállítás adja, mely 1300 m2-en közel 2000 kiállítási tárgy segítségével mutatja be a 18-20. századi falusi gazdálkodás hagyományait. A kiállítás rendezésénél a gazdálkodói tevékenység bemutatása volt a kiindulási pont, így a tárgyakat úgy próbáltam bemutatni, hogy azok segítségével követhető legyen a tevékenységek kialakulása, egymásra épülésének folyamata, és a látogatók minél többet megtudjanak a tárgyakat egykor használó emberek életmódjáról, tapasztalatairól, hagyományairól, nem utolsó sorban találékonyságáról, mellyel ezeket az eszközöket saját szükségleteik kielégítésére megalkották. A kiállításon végighaladva jól kirajzolódik, hogyan fejlődött a falusi gazdálkodás, hogyan bővült, korszerűsödött az eszközállomány az évszázadokon keresztül.

A gyűjteményben a nép által készített és használt tárgyak, eszközök mellett kisipari és gyári termékek is megtalálhatók. A legrégebbi darab a feltehetően XVII. századból származó eke papucs, míg a legfiatalabb az 1975-ben gyártott ZIL 157-es teherautó. A tárgyak között néhány egészen pontosan meghatározott korú, mivel készítője fontosnak tartotta a neve, monogramja mellett a készítés évét is feltüntetni. Így látható a gyűjteményben évszámos kézi malom, szőlőprés és tükör. A tárgyak eredetiek, kettő darab – egy tövis borona és egy jobb lábas fabocskor – kivételével. Jól lehet, a kiállított eszközök, gépek többségén túlhaladt már az idő, sok közülük ma is működőképes, a látogató akár ki is próbálhatja őket.

A tárgyak régies, tájszavas elnevezése, mint a brigigyó, fintok, palóka, gyalázka, légely, szerhát, triőr vagy vonyogó, a néprajzi ismeretek mellett különleges nyelvészeti élményt is nyújt.

A kiállítás tematikája

  1. Ősfoglalkozások: gyűjtögetés, halászat, vadászat, erdészet
  2. Növénytermesztés: földmérés, talajművelés, vetés, betakarítás, cséplés, szőlészet, gyümölcstermesztés
  3. Állattenyésztés: méhészet, sertés-, juh-, szarvasmarha-, ló-, baromfitenyésztés, állatgyógyítás
  4. Takarmányozás: szálas-, nedvdús-, szemes termény előkészítése
  5. Szállítás: emberi erővel, lóvontatásúak, motoros járművek
  6. Élelmiszerkészítés: kenyérsütés, fejés, tejfeldolgozás, zöldség- és gyümölcstartósítás
  7. Honvédelem: a Nagy és a II. világháború
  8. Élvezetek: borászat, pálinkafőzés, dohányfeldolgozás, kávézás
  9. Mesterségek: nádtető-készítés, kötélverés, kerékgyártás, gyertyaöntés

 

A kiállítás témaköreiről, tárgyairól bővebben a TÁRGYCSOPORTOK menüpontban.

A gyűjtemény ügyén dolgozó munkatársak

Bogya Pál fotós

Erdei Nóra marketing

Fodor Károly restaurátor

Ványai Gusztáv gyűjtő

Ványai Márton gyűjtő